Loading
Jul 20, 2020

En tunnel fylld av drömmar

Nu är konstverken, som är skapade av över hundra elever på Centralskolan i Perstorp, uppe och tunneln är målad. Vilken förvandling! Från mörk och faktiskt väldigt obehaglig tunnel till denna färgglada och roliga gångsträcka.

Tunneln som Perstorps kommun låtit mig utsmycka löper under Oderljungavägen, mellan Centralskolan och Folkets Parks restaurang, en väg alla barn på skolan måste passera varje dag för att komma till sin lunchmatsal.

Jag måste nog säga att jag är ganska säker på att barnen som passerar genom denna tunneln på väg till lunchmatsalen till hösten, kommer att komma ut på andra sidan lite gladare än de var när de gick in i den!

I spåren av detta utsmyckningsprojekt kom organisationen TFiN till och tunneln invigdes som TFiNs första projekt.

Gångtunneln sett från Folkets Parkingången. På vardera sida sitter tio mosaiker.
Tavlorna föreställer barnens drömmar. Antingen av vad de drömmer om att bli i framtiden eller vad de älskar att göra idag på fritiden, för ofta vet vi redan som barn vad vi innerst inne helst vill syssla med som vuxna. Här syns verken av en hundälskare, en som drömmer om att bli bonde, en spelälskare och en som vil bli arkitekt.
Varje tavla är skapad av 3-5 barn.

Mer om projektet:

“Gångtunnelprojektet i Perstorp föddes ur idén om att göra en liten utsmyckning av några krukor på torget, då tillsammans med de bildelever som jag hade då jag arbetade som bildlärare på Kulturskolan. Det projektet blev aldrig av men sådde fröet till att låta utsmycka gångtunnelns väggar. Flera hundra barn passerar genom tunneln varje dag och möts där av allehanda köns- och svärord och även av symboler, som hakkors och annat. Det är sorgligt att de ska behöva titta på sådant på väg till sin egen skolmatsal! Därför är jag så glad att detta projektet nu blir av och jag ser verkligen fram emot att tunneln blir en vacker och inspirerande plats att befinna sig i, snarare än som nu, ett nödvändigt ont. 


Projektet handlar om drömmar, om vad vi vill med våra liv, vad vi drömmer om och att påminnas om att hålla fast vid det. Det är ofta inte svårare än att fundera på vad du tycker är roligt, nu, som barn och det är det jag vill att barnen ska få fundera på. För ofta är det ändå något åt det håller vi blir gladast av att göra som vuxna. 


Just nu håller jag workshops tillsammans med barn i årskurs fyra, där de får möjlighet att fundera över just vad de drömmer om att bli i framtiden, för att sedan skapa bilder av det i mosaik. Bilderna som barnen skapar kommer sedan att överföras till väggarna i gångtunneln under Oderljungavägen. 


Tunneln kommer dock först att målas i färgerna på Sara Danius klänning från Nobelfesten 2018. Hon bar då en stor klänning i cerise och orange, med långa ärmar, cape och massor av tyg. Klänningen står för så mycket tycker jag, den står för hennes mod att stå upp mot den grupp som försökte tysta henne, för konstens och estetikens möjligheter i våra liv, för möjligheterna att göra sin röst hörd genom färg, form och kultur och för glädjen som det kan skänka oss i vår vardag. Hon var en person som åstadkom mycket och som nog följde många av sina drömmar. Hon var dessutom rolig och hade fötterna på jorden, så upplevde jag henne, och jag hoppas det faktum att hon är representerad på väggarna bakom barnens mosaikkonstverk ska göra att vissa av dem vill kolla upp henne lite extra någon gång.